Bu yazımızda domainlerin, Türkçe'deki karşılığı ile alan adlarının ne olduğuna, ne işe yaradığına, nasıl kayıt edildiğine kısaca değineceğiz. Hazırsanız başlayalım:

Ziyaret ettiğiniz her bir web sitesi aslında sunucu adı verilen bir bilgisayarda ya da bilgisayar ağında tutulmaktadır. Siz Internet Explorer, Google Chrome ya da Firefox gibi tarayıcılara girip bir web sitesinin adını yazdığınızda ya da google gibi arama motorlarında yaptığınız aramalar ile bir site bağlantısına tıkladığınızda aslında ziyaret etmek istediğiniz web sitesinin bilgisi size bu sunucu bilgisayarlar tarafından gönderilmektedir. Peki siz bu sitenin yer aldığı bilgisayarı nasıl buldunuz, ve o bilgisayar sizi nasıl buldu?

Aslında pek farkında olmasak da arka tarafta çok büyük işlemler yürütülmekte. Siz internete ilk bağlandığınızda size IP (İnternet Protokol) numarası denilen bir numara tahsis edilmektedir. Bu numarayı sizin bilgisayarınızın telefon numarası gibi düşünebilirsiniz. Aslında size bu bilgileri gönderecek sunucu bilgisayarının da bir numarası var. Örneğin bu yazıyı okuduğunuz domainyurdu.com'un bağlı olduğu sunucunun IP numaralarından birisi "88.198.207.195". Eğer tarayıcınızın adres çubuğuna bu numarayı yazıp girerseniz yine domainyurdu.com'un açıldığını görebilirsiniz. İnternetin ilk yıllarında tüm işlemler bu IP numaraları üzerinden gerçekleştiriliyordu. Peki bu numaraları akılda tutmak çok zor olmaz mıydı? İşte bunun farkında olan geliştiriciler 1983 yılında DNS (Domain Names System / Alan Adları Sistemleri) denilen bir sistemi inşa ederek bu işi kolaylaştırmışlardır. Bu sisteme göre web siteleri artık isim ile ziyaret edilebilecek bir yapıya kavuşmuşlardır. İşte bu isimlere de "Domain Name", Türkçe karşılığı olarak "Alan Adı" denilmektedir. Ancak yaygın kullanımda hem dünyada hem de Türkiye'de insanlar sadece "Domain" kelimesini kullanmayı tercih ettiklerinden bu şekildeki kullanımı iyice yaygınlaşmıştır.

Domainler temel olarak tercih edeceğiniz bir kelimenin sonunda bir uzantının (TLD - Top-Level Domain), örneğin .com'un gelmesi ile oluşurlar. .com, .net, .org ilk lanse edilen genel amaçlı uzantılar arasındadır. Daha sonra ise örneğin com.tr gibi ülke uzantıları (ccTLD) ya da .blog gibi yeni jenerik uzantılar (gTLDs) bu sisteme dahil olmuşlardır ve kullanılmaktadırlar. Fakat yaygınlık açısından bakacak olursak .com uzantısı kullanımının tüm dünyada baskın bir üstünlüğü bulunmaktadır. Kimi ülkelerde ise oranın yerel domain uzantısı da (örneğin Almanya'da .de gibi) oldukça tercih edilen uzantılar arasındadır.


Domain Nedir? - Alan Adı Nedir?

(Fotoğraf, sunucular ve bağlantı (network) ürünlerinin yer aldığı bir veri merkezinden (datacenter).)


Bir Domain Nasıl Alınır? - Nasıl Kayıt Edilir?

Bir domaini almanın temelde iki yolu bulunmaktadır. Ya onun herhangi bir sahibi olmayacak ve siz kayıt edeceksiniz ya da onu sahibinden satın alacaksınız.

Sahibi olmayan domainleri .com uzantılı domainler için düşünürsek ortalama 9-10 $ civarı fiyat karşılığında yerli ve yabancı domain kayıt firmalarından satın alabilirsiniz. Eğer böyle bir arayış içerisinde iseniz biz bir tavsiyede bulunmuyoruz. Google'da "Domain Satın Al" şeklinde yapacağınız bir arama ile uygun gördüğünüz bir site aracılığıyla bu kaydı yapabilirsiniz.

İlk kayıt edilen domainler 1985 yılında kayıt edilen nordu.net ve symbolics.com domainleri idi. 2021 yılına gelmiş olduğumuza göre pek çok güzel domainin çok daha önceden kayıt edilmiş olduğunu tahmin edebiliyorsunuzdur. Kayıt edilen domainlerin bir kısmı çok değerlenecek bir bölgede arsa yatırımı yapan yatırımcılar gibi domain yatırımcıları tarafından kayıt edilmiş ya da sahipleri tarafından kullanılmıyor olabilir. İşte bu durumda Domain Yurdu gibi domain pazaryerleri üzerinde arama yaparak o çok iyi domaini satın alabilirsiniz. Domain Yurdu üzerinde listelenen domainleri görüntülemek için şimdi anasayfamıza gidebilir ve arama yaparak ya da kategoriler üzerinden incelemede bulunabilirsiniz.